Klantenservice
058 - 288 79 14

Is mijn meter geschikt?

In Nederland zijn veel verschillende meters in omloop. Het is niet altijd aan de buitenkant te zien of de meter inderdaad geschikt is om automatisch te salderen of de terug geleverde energie te registreren.
 
Hieronder staan een aantal meest voorkomende meters die in uw meterkast kunnen hangen.
(dit zijn meters tot 3 x 80A, voor een grotere aansluitwaarde zijn vaak andere meters geïnstalleerd)

Indien u niet zeker weet of uw meter geschikt is, kunt u ons altijd een mail sturen met de foto van uw meter of contact opnemen met uw netbeheerder.
 

Is de analoge meter zonder draaischijf geschikt voor teruglevering?

 

Deze meter lijkt op de Ferraris maar is niet geschikt om te salderen of teruglevering te registreren. Indien u  zonnepanelen heeft, of wilt, zal u een andere meter moeten laten installeren door uw netbeheerder.

 
 

Is mijn digitale meter met teruglever registratie geschikt?

 

Bij nieuwbouw of gerenoveerde elektravoorzieningen zal in de meeste gevallen deze meter in uw meterkast hangen. Deze digitale meter heeft een apart telwerk voor terug geleverde energie. Deze meter is dus geschikt indien u zonnepanelen heeft.
U dient wel uw netbeheerder te laten weten dat u zonnepanelen heeft zodat ze de meterstanden van teruglevering ook opnemen en juist doorgeven aan uw stroomleverancier. Let wel op dat ze dit op een juiste manier verwerken!
 

Is mijn digitale meter zonder teruglever registratie ook geschikt voor teruglevering?

 

Er bestaan helaas ook digitale meters zonder teruglever registratie. Deze zijn veelal geplaatst bij mensen die klant zijn bij Oxxio. Deze meters zijn op afstand uit te lezen (soort van slimme meter) maar zijn niet zo slim dat ze ook de teruggeleverde energie kunnen registreren. Ons advies is om deze te laten vervangen door uw netbeheerder.
 

Is de Ferraris-meter geschikt voor teruglevering?

 

Teruglevering kan met een Ferraris-meter zonder terugloopblokkering. In dat geval saldeert de meter automatisch uw afname en teruglevering. U kunt niet bepalen hoeveel u heeft teruggeleverd. De vergoeding  (salderingsregeling) wordt automatisch toegepast, u hoeft zich hiervoor niet aan te melden. Aangezien de meter automatisch terugloopt, profiteert u wel van het voordeel van de teruggeleverde energie.
 
Heeft u een Ferraris-meter met terugloopblokkering? Dan kan de teruglevering niet gemeten worden en komt u niet in aanmerking voor een vergoeding.
 
Wilt u toch in aanmerking komen voor een vergoeding voor uw teruggeleverde energie? Dan zult u over een teruglevermeter (een digitale tweerichtingenmeter) moeten beschikken.

Uw eigen regionale installateur